본문 바로가기
심리학 이론/심리학 주변이야기

편두통 유발 음식

by 추홍희블로그 2015. 8. 14.

편두통. 어려서부터  편두통은 큰 걱정거리였다.  비행기 타거나 고속버스만 타더라도 장 시간가는 여행길에선 머리가 아팠다.  군대에서 가장 힘든 것이 머리 아픈 것을 참아내는 것이었다.

 

그런 내가 경험칙으로 뒤늦게 알게 된 사실은 편두통을 일으키는 원인이 먹는 음식 (식사습관도 관계됨)과 스트레스가 주된 요인 이라는 사실이다. 

 

미국 사람들 중 10%가 넘는 3 천만 명이 겪고 있고 우리나라도 10%을 훨씬 넘는 편두통 환자수일 것이라고 여긴다. 이렇게 많은 사람들이 고통을 겪고 있는 심한 편두통이기에 편두통에 관한 얘기는 많은 사람들이 각자의 개인적 경험을 갖고 말할 것이다. 

 

 편두통 Migraine 마이그레인.

편두통 유발 요인은 사람 마다 약간 씩 다르다고 한다. 


스트레스가 주 원인.(미셀 푸코 가 파스칼의 말을 인용하며:" 인간은 정말 미쳐야 하는데 그래서 안 미치면 다른 길로다도 미칠 수 밖에 없는 것" 이 우리 인간 이라고 했는데,  미칠 것 같은 스트레스가 주된 요인으로 작용하는 것 같다.)

 

 뉴욕타임즈 기사 내용 중에 '편두통' 에 관한 기사가 있다.  독자들 반응도 댓글 수만 봐도 큰 관심을 끈 기사임을 알 수 있다.  댓글을 거의 다 읽어봤다.

 

칼럼 기사는  미국 최고 명문 의대인 좁스 홉킨즈 대 신경정신과 데이빗 Buchholz 의 책 “Heal Your Headache”에서 내리는 투통치료법을 개인 경험으로 소개하는 짧은 칼럼이다.  저자가 강조하는 치료법은

제 1단계: (투통약) 약을 먹지 않는 것.

2단계: 알코올 이나 카페인 등 두통을 일으키는 음식물이 무엇인지 알아 내는 것.

3단계:  두통을 미리 예방하게 생각을 잘 하는 것.

 

내가 겪어 봐서 이러한 의사의 처방전을 100% 이해하고자 한다.   하지만 내 게인적 경험으로 보면 꼭 그렇지 않다고 말 할 수 있다.  내가 군대에서 심하게 겪을 때 편두통을 호소하고 약을 차라리 먹었스면 그런 고생을 하지 않았으리라고 (지금와서 보면) 여긴다.

 

울 엄마 말씀하시길 사리돈 등 양약은 몸에 해롭기 때문에 약을 먹어서 해결하면 약에 중독되기 때문에 한번 먹기 시작하면 더 강한 것을 먹어야 나을 수 있기 때문에 참는 것이 더 나은 방법이라는 말씀에 특히 동의해서 머리 아픈 것은 약 없이 몸으로 때운 것이었는데 지금 돌이켜 보면 어떻게 견디었을까 상상도 하기 힘들다. 물론 쓰러진 적도 있었다.  생각해 보면 편두통이 심하면 차라리 약을 먹고 해소하는 길이 더 현명하지 않나 생각한다.  무론 신체가 건강할 때라면 약은 가급적 안먹는 편이 낫다고 여기지만. 그리고 개인 각자의 상황에 달려 있는 개인적 조건의 문제이겠지만.

 

두통을 일으키는 (또는 두통에 해로운) 카페인이나 알코올 그리고 '초코릿' 이나 치즈 등 편두통을 일으키는 음식은 절대로 피하는 것이 상책이다.

 

그리고 무엇보다 스트레스가 편두통의 가장 적임을 안다면 적당한 운동과 머리를 식히는 방법이 중요하다.

 

편두통을 일으키는 원인이 우울증처럼 과거 아픔의 상처가 되살아나는 것 (repressed emotional pain) 에 있다고 보는 뉴욕정신과  존 사노의 “The Divided Mind" 책에서 주장하는 것과 같이 두통이 일어나는 원인을 사전에 방지하는 것이 중요하다.


편두통은 남자보다는 여자들에게 더 많이 일어나고 또 갱년기를 지나면 두통이 사라진다는 점에서 호르몬의 영향이 강하다는 설도 매우 설득력이 크다.  


각자가 세심하게 신경을 쓴다면, 편두통을 일으키는 원인에 대해서 개인 스스로가 파악할 수 있을 것이다.

 

그러나 편두통을 일으키는 원인을 알아서 미리 잘 대처한다고 해도 제대로 잠을 자기가 쉽지 않고 또 고르지 못한 일생사 스케줄과 먹는 음식을 콘트롤하기가 쉽지 않으며 그리고 술과 카페인에 시달리는 삶의 현장을 피하기가 쉽지 않는 또 아픈 기억의 상처가 밀려오는 삶의 수시적 현장에서 아픈 상처를 다시 부딪히게 하는 경우를 피할 수가 없게 되는 경우가 많기 때문에 편두통이 재발하는 막기가 쉽지 않을 것 같다.

 

그리고 타인과 함께 해야 하는 구속적 우리 인간의 삶 속에서 스트레스를 완전히 미리 피할 수 없는 경우 (과거 아픈 기억이 밀려오게 만드는 사건들과 운동도 할 수 없는 만큼 힘들게 닥치는 삶의 바쁜 현장에서)  어쩔 수 없이 편두통이 다시 찾아 올 수 있겠지만, 결국 중요한 것은 편두통을 예방하고자 하는 노력과 재발했을 때 빨리 벗어나는 나름대로의 개인 테크닉이 중요한 것 같다.

 

저자의 책에서 강조하는 것처럼, 머리가 아파온다고 두통약을 바로 찾기 보다는 먹지 않을려고 하는 노력, 특히 편두통을 일으키는 원인을 파악해 내는 노력이 중요하다.  그래서먹는 음식이 중요하다. (음식 식사 습관 즉 시간이 매우 중요하다고 봄). 

그리고 스트레스를 피하는 긍정적 생각의 습관이 중요하다. (긍정적인 사고 방식을 유지하는 가장 좋은 방법은 자기에 맞는 운동을 지속적으로 하는 것이 중요하다).

 

 =============

October 25, 2007,  6:42 pm 
The Migraine Diet
Tags: halloween, migraines

Fortunately, no one seems to have noticed that I wrote last week’s column with one eye closed. I also had the lights in my office off, the shades drawn and the thermostat turned up to about 85 degrees.

All this because I had a migraine. In fact, I was on day six of a migraine that would, by day seven, have me dissolving into tears in between the taped segments of my radio show. (Think Holly Hunter. Think “Broadcast News.” The show went on, seamlessly.)

I was suffering like this because I was Taking Control of my life. I’d recently read “Heal Your Headache,” by the Johns Hopkins University neurologist David Buchholz. And now I was following his “1-2-3 Program for Taking Charge of Your Pain.”

In Dr. Buchholz’s view, chronic migraine sufferers like me — I average around seven to twelve headaches a month — are, very often, victims of their own past treatment successes. Triptans, the new-ish class of drugs that bind to serotonin receptors and can work wonders when taken early in migraine attacks, cause rebound headaches, he says, if you take them more than two days a month. So do over-the-counter painkillers and stronger stuff like codeine and oxycodone.

Step 1 in his plan, then, involves removing such “quick fix” drugs from your life. Step 2 is about recognizing your migraine “triggers” and removing the ones – like certain foods, alcohol and caffeine – that you can do something about. (As opposed to the ones – like changes in barometric pressure, work deadlines and mothers-in-law — that you can’t do anything about.) Step 3 is daily preventive medicine – but the idea, in Buchholz’s book, is that if you do well enough at Steps 1 and 2, you might not have to go to Step 3.

I am already there. And I have been trying to get out.

I’ve had migraine headaches since the age of 8. When I was younger, they were severe, but infrequent. When I turned 35, they turned chronic. They were — at best, when the triptans were working — fatiguing. At worst, they sent me to the emergency room. A few years ago, they got much better for a while when I started taking amitriptyline, a tricyclic antidepressant (formerly known as Elavil) that is now given, in low doses, as a migraine preventative.

I didn’t like the amitriptyline. It made me gain weight. It made me sleepy. It made me think of mental patients shuffling down the corridors of state hospitals in the 1950s.

I wasn’t willing to take the higher doses of amitriptyline that came to be needed, over time, to allow the drug to really work. I liked the idea that, through supreme force of will, I could free myself from the iron grip of Big Pharma.

So I followed Buchholz’s prescriptions. I stopped taking my Relpax, a triptan, and put away my Prontalgine, the codeine- and caffeine-containing, French over-the-counter headache remedy that I use when the Relpax doesn’t work.

I stopped drinking caffeine and alcohol and stopped eating chocolate, cheese, M.S.G., nuts, vinegar, citrus fruits, bananas, raspberries, avocados, onions, fresh bagels and donuts, pizza, yogurt, sour cream, ice cream, aspartame and all aged, cured, fermented, marinated, smoked, tenderized or nitrate-preserved meats.

For a couple of weeks, I was ravenously hungry, cranky, spaced out and vaguely, deprivedly resentful. But I felt, headache-wise, somewhat improved. I had six or nine migraines, but they were less severe. And, once I got used to it, I came to almost enjoy being on my diet, exploring my capacity for hunger and self-abnegation, obsessing over what foods I could eat, and how, and when. At the very least, the diet made my friends happy. Renouncing food, renouncing pills, is so often, in our time, seen as the right and righteous, pure and wholesome thing to do.

And then the headaches returned, with a vengeance.

Earlier this week, I went to see my neurologist, who for months has been trying to get me to increase my dosage of amitriptyline or go on topamax, an anti-seizure drug that also prevents migraines.

“Are you enjoying your suffering?” he asked me.

Eagerly pocketing my topamax script, I asked him if he thought that food elimination could hold out any last hope.

Maybe, he said, smirking down into his notes; you never know. “You could always go up to Baltimore and ask Dr. Buchholz.”

Many people who take daily medications come at some point to hate them. Teenagers with ADHD routinely rebel against their meds. Long-term users of anti-depressants risk relapse because they can no longer stand the way the drugs make them feel.

Some people do manage, through diet and exercise, or by protecting themselves from their worst “triggers,” to free themselves from their drugs. But many can’t do it. Many find they can’t accept living in the compromised condition that drug-free existence requires.

A smart high school girl I know switched a few years ago from a mainstream school, where she was struggling with dyslexia and ADHD, to a school that specializes in teaching kids with severe learning disabilities. Being there has permitted her to function without her ADHD meds. But now she’s bored. She’s dispirited by the lack of academic challenge and she wants out, because she’s afraid that, without academic challenges, she won’t be able to get into a mainstream college.

That’s the tradeoff: taking daily drugs, or living a life that feels not quite worth living.

Halloween is coming, and Emilie and I have a ritual: While trick or treating, we eat exactly one piece of candy after every house. She gives me the Snickers bars. She keeps the Hershey’s Kisses and the M&Ms. We split the caramel creams and the Starbursts and pawn the dark chocolate off on her sister, Julia.

It’s from routines such as this, I am convinced, that the childhood roots of adult happiness are formed.

This year she’s anxious. I’m not eating chocolate. Or peanuts. This week, with her babysitter, she baked me a cake, white with white frosting, sprinkles, multi-colored flowers and candy corn. But, she asked me, what will happen on Halloween?

I told her not to worry; I’d eat my Snickers bars.

In fact, I think that I’ll sanctify Halloween by eating every single forbidden food on the migraine diet, all in the space of a couple of hours.

Somehow, I doubt that I’ll end up in the emergency room.